Rögzített logó
Nagy kontraszt

TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00038


"Belvízelvezetés Bácsbokodon III. ütem"

című projekt bemutatása

A kedvezményezett neve: Bácsbokod Nagyközség Önkormányzata

A projekt címe: Belvízelvezetés Bácsbokodon III. ütem

A szerződött támogatás összege: 280 000 000 Ft

A támogatás mértéke: 100 %

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt keretében Bácsbokod település csapadékvízelvezető rendszerének további fejlesztése valósult meg a kapcsolódó vízjogi engedélyes tervek, műszaki leírás, kiviteli tervek és vízjogi engedély alapján.

Összhangban Bács-Kiskun Megye Integrált Településfejlesztési Programjának célkitűzéseival, a pályázó önkormányzat célja a projekt megvalósításával a település környezeti állapotának javítása, az ár- belvíz- és helyivízkár veszélyeztetettségének csökkentse a településen áthaladó vízfolyások rendezésével, a belterületi csapadékvíz elvezető árokrendszer kiépítésével, összehangolt fejlesztésen keresztül.

A projekt megvalósításának közvetlen eredménye, hogy Bácsbokod Nagyközség lakossága a támogatott vízgazdálkodási fejlesztés révén mentesített a bel- és csapadékvíz károkozástól.

A projekt közvetett hatásaként jelentkezik, hogy az infrastrukturális fejlesztés révén:

  • javul a település népességmegtartó képessége,
  • növekszik gazdasági vonzereje
  • javítja az érintett lakosság élet- és munkakörülményeinek, a vállalkozások működésének javítását szolgáló infrastrukturális hátteret
  • megteremti más infrastrukturális és egyéb fejlesztések alapját (húzó és multiplikátor hatás).

A település csapadékvíz-elvezetése úgy kerül kialakításra, hogy belterületéről a csapadékvíz összefüggő vízfelület kialakulása nélkül tudjon összegyülekezni a befogadó irányába (ez alól a Liget utca és Arany János utca kivétel). A település területéről nyílt burkolt árkok segítségével jutnak el a csapadékvizek a felszíni befogadóba. A nyíltfelszínű árkok esetében a kapubejáróknál áteresz építése szükséges úgy, hogy ezek ne akadályozzák az árkok zavartalan vízszállítását.

Az utcák csapadékvíz elvezetőhálózata burkolt árkokból alakul ki, amely vízelvezetők a befogadó belvízcsatornába vezetik az összegyülekező csapadékvizeket. A meglévő földmedrű szikkasztó árkok, valamint a betonlapos árkok korszerű előregyártott árokburkoló elemekkel burkolt árokká kerülnek átépítésre.

A csatornák vízgyűjtő területének lehatárolásánál a családi házas beépítettséget került figyelembevételre. A településen jellemzően nagyobb területű kertek találhatóak, ahonnan a lehulló csapadékvíz zöme nem jut el a levezető árokba, hanem elszikkad. Az utcákban kialakult lejtés irányát és nagyságát figyelembe véve határoztuk meg az egyes csatornák vízgyűjtő területét.

Az építési kivitelezésen túl szemléletformálás is történt a pályázatban. Ennek keretében a lakosság megismerhette a pályázatot, továbbá tájékozódhatott a vízvisszatartás fontosságáról és az elkészült belvízrendszer fenntartásáról.

A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.11.30.

A projekt azonosító száma: TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00038

Részletes projektbemutató letölthető az alábbi linkről:

 PROJEKTBEMUTATÓ PPT